Ana içeriğe atla

Savm Ne Demek? Oruç Kuran'da Var Mı? Kuran'a Göre Oruç


Savm/Oruç Nedir?

Râgıb el-İsfahânî ve İbn Manzûr'a göre savm/siyam bir eylemden, yemek yemekten, konuşmaktan veya yürümekten uzak durmaktır. (Lisânü’l-ʿArab, el-Müfredât)

Savm kelimesinin diğer Sami dillerde kullanımına bakacak olursak (Süryanice [ܨܘܡ], İbranice [צוֹם]); aç kalmak, susamak ve kısıtlamak anlamlarına gelmektedir.

Kur'an'da oruç, Ramazan orucu ile telafi oruçları olmak üzere ikiye ayrılır

Ramazan Orucu:

Sayılı günlerdedir. Hasta olanlarınız veya yolculukta bulunanlarınız tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutar. Ona gücü yeten kimseler bir yoksulu doyurarak adakta bulunsunlar. Kim gönül isteğiyle iyilik yaparsa kendisi için daha iyidir; ancak oruç tutmanız sizin için en iyisidir, bir bilseniz! (Bakara 184)

(O sayılı günler) Ramazan ayıdır, insanlara yol gösterici, apaçık bir öğreti ve yasa kitabı olan Kur'an'ın indirildiği aydır. Kim o aya ulaşırsa oruç tutsun. Hasta veya yolcu olanlarınız, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde oruç tutar. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Böylece (oruç günlerinin) sayısını tamamlar, sizi doğruya ulaştıran Allah'ı yüceltip şükredersiniz. (Bakara 185)

Ramazan orucu, Ramazan ayının tamamını kapsayan bir oruçtur. "Eyyamen madudat (sayılı günler)" ifadesi, Bakara Suresi'nin 185. ayetinde belirtilen Ramazan ayına işaret etmektedir.
 
Ayrıca, Ramazan orucunda uzak duracağımız ve kendimizi kısıtlayacağımız durumlar Bakara suresinin 187. ayetinde detaylı bir şekilde yazmaktadır.

Siyam gecelerinde kadınlarınızla cinsel ilişkide bulunmanız size helal kılındı. Onlar sizin örtüleriniz, siz de onların örtülerisiniz. Allah, kendinizi kandırıp durduğunuzu bildi de tevbenizi kabul etti ve sizi bağışladı. Artık Allah'ın sizin için belirlediğini dileyerek onlarla cinsel ilişkide bulunabilirsiniz. Şafağın beyaz ve siyah ipliğini birbirinden ayırdedinceye kadar **yiyin, için. Sonra geceye kadar siyamı tamamlayın**. Mescitlere kapanmış durumdayken onlarla cinsel ilişkide bulunmayın. Bunlar Allah'ın koyduğu sınırlardır; onları çiğnemeyin. Allah korunmaları için ayetlerini halka böyle açıklar.
(Bakara 187)

Bu ayette kendimizi kısıtlayacağımız durumlar belirtilmiştir. Bunlar: "Oruç bitene kadar cinsel ilişkiye girmek" ve "yiyip içmek".

SAHUR

Sahur, beyaz ile siyah iplik birbirinden ayrıldığı zamana kadar yapılmalıdır. Sahurdan sonra; Yemek yemek, içmek, cinsel ilişkide bulunmak gibi orucu bozan şeylerden uzak durulmalıdır. Ardından geceleyin oruç tamamlanır. (Bakara 187)

RAMAZAN ORUCUNU KİMLER TUTMALI ?

Ramazan orucu; sağlıklı olmayanlar, seyahatte olanlar gibi bazı özel durumları olanlar dışında tüm müminler tarafından tutulmalıdır.

Hasta veya yolcu olanlar, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde oruç tutar. (Bakara 185)


Telafi Oruçları:

Yanlışlıkla Bir Müminin Öldürülmesi:

... Bunları yerine getirmek için yeterli imkânlara sahip olamayan, bunun yerine peş peşe iki ay oruç tutmalıdır. Allah bu cezaları, yanlışlıkla adam öldüren kimsenin tevbesini kabul etmek için koymuştur. Allah, hakkiyle bilen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olandır. (Nisa 92)

Eğer bir mümin yanlışlıkla bir başka mümini öldürürse ardışık olarak/üst üste iki ay boyunca oruç tutmalıdır.

Yemini Bozmak:

Allah boş yere ettiğiniz yeminlerden sizi sorumlu tutmaz. Ancak bile bile ettiklerinizden sizi sorumlu tutar. Yemininizi bozarsanız cezası, ailenize genellikle yedirdiğiniz yemeklerden on yoksulu doyurmak veya giydirmek veya bir köleyi salmaktır. Kim bulamazsa üç gün oruç tutmalı. Bu, bile bile ettiğiniz yeminlerinizin cezası. Yeminlerinizi tutun. Allah güzel karşılık veresiniz diye ayetlerini böyle açıklıyor. (Maide 89)

Eğer bilinçli bir şekilde yemin edilirse ve bu yemin bozulursa on yoksul doyurulmalı veya giydirilmelidir. Buna güç yetiremeyenler, üç gün boyunca oruç tutulmalıdır.

Eşe Zıhar Yapmak:

Kadınlarından zıhar yaparak (annelerine benzeterek uzak durmak) ayrılıp sonra da söylediklerinden dönecek olanlar, eşleriyle birbirlerine dokunmadan önce, bir köle azat etmelidirler. İşte bu hüküm ile size öğüt veriliyor. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır. (Mücâdele 3 )

Kim bulamazsa eşine dokunmadan önce art arda iki ay oruç tutmalıdır. Kimin de buna gücü yetmezse altmış fakiri doyurmalıdır. Bunlar, Allah’a ve Resûlüne hakkıyla iman edesiniz, diyedir. İşte bunlar Allah’ın sınırlarıdır. Kâfirler için acı bir azap vardır. (Mücâdele 4)

Eğer bir kişi eşine zıhar yaparsa (eşi anneye benzetip ondan ayrılmak) eşiyle birbirlerine dokunmadan önce ardışık olarak iki ay boyunca oruç tutmalıdır. Bu orucu tutmaya gücü yetmeyenler altmış fakiri doyurmalıdır.

İhramlıyken Av Hayvanı Öldürmek:

Ey iman edenler! İhramlı iken av hayvanı öldürmeyin. Kim onu kasten öldürürse bir ceza vardır. Kâbe’ye ulaştırılmak üzere, öldürdüğünün dengi olup, içinizden iki âdil kimsenin takdir edeceği bir hediye/kurbanlık hayvan; veya yoksulları yedirmek suretiyle keffaret; yahut onun dengi oruç tutmaktır. (Bu) yaptığı işin kötü sonucunu tatması içindir. Allah, geçmiştekileri affetmiştir. Fakat kim bir daha böyle yaparsa, Allah ondan intikam alır. Allah, mutlak güç sahibidir, intikam sahibidir. (Maide 95)

Eğer ihramda iken kara hayvanı öldürülürse kefaret olarak miskinler doyurulacaktır yahut onun dengi oruç tutulacaktır.

Hac ve Umredeki Oruçlar:

Hac ve umreyi Allah için tamamlayın. Engellenirseniz kolayınıza gelen bir hediye gönderin. Hediye/kurban, yerine ulaşıncaya kadar başınızı tıraş etmeyin; ancak hasta olan veya başından bir rahatsızlığı bulunanlar, oruç, sadaka veya herhangi bir ibadetle fidye vermeli. Güven ortamında, her kim Hac zamanına kadar (ihramdan çıkarak) umreden yararlanırsa, kolayına gelen bir hediye göndermeli. Bunu yerine getiremeyenler, hac anında üç gün, ve döndükten sonra da yedi gün olmak üzere toplam on gün oruç tutmalı. Bu, ailesi Mescid-i Haram civarında oturmayanlar içindir. Allah'ı dinleyin ve bilin ki Allah'ın azabı çetindir. (Bakara 196)

Eğer hediye yerine varıncaya kadar kim hastalanır veya başından rahatsız olursa ya oruç tutmalı ya sadaka vermeli ya da ibadet etmelidir. Güven içinde olunduğu halde, hacca kadar umreden yararlanan kişi, Kolayına gelen bir hediye gönderir. Bulamayan; üç gün hacda, yedi gün de geri döndüğünde oruç tutar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Salat Nedir? Namaz Kuranda Var Mı? Namaz Yok Mu?

Salat/Namaz Nedir? Salat Arapçada; dua etmek, yönelmek, yüceltmek, bağışlanma dilemek anlamlarına gelir (Muḫtârü’ṣ-Ṣıḥâḥ, Lisânü’l-ʿArab, el-Müfredât). Salat'ın anlamını tam kavramak ve kelimenin kökenini daha iyi anlamak için, salatın aynı dil ailesine mensup diğer dillerdeki kullanımına da bakmak gerekmektedir: Diğer Sami Dillerde Kullanımı: Süryanicede; ܨܠܘ/ܨܠܐ (sala/salo) eğilmek, dua etmek, yalvarmak, kutsamak anlamlarına gelir (William Jennings: Lexicon to the Syriac New Testament, Payne Smith: A Compendious Syriac Dictionary). İsa, kendilerinin doğru kişiler olduğuna inanan ve diğer insanları hiçe sayan bazılarına da şu örneği anlattı: “İki adam DUA ETMEK (ܠܰܡܨܰܠܳܝܽܘ) için mabede çıktı; biri Ferisi, diğeri vergi tahsildarıydı. Ferisi ayakta durup içinden şöyle DUA ETTI (ܡܨܰܠܶܐ): ‘Ey Tanrım, sana şükrederim ki, ben başkaları gibi soyguncu, haksızlık eden, zina yapan biri değilim, şu vergi tahsildarı gibi de değilim. Haftada iki kez oruç tutarım, elde ettiğim her şeyin on

Kur'an'da Namaz Vakti Kaç? Namaz 5 Vakit Mi 3 Vakit Mi?

Kur'an'daki namaz vakitlerini göstermeden önce bu konuyla ilgili önemli kavramlara bakmalıyız: Fecr: Lisânü’l-ʿArab'a göre fecr; yarılma, hafif kızıllıktır Fecr-i Kazip: Sahte fecir, Zodyak Işığıdır. Bu zamanda ışınlar, âyette bahsedilen toplanmadan ziyade kubbe/piramit şeklindedir. Ayrıca, bu zamanda kırmızı ışıklar her zaman her yerde gözlemlenmez Fecr-i Sadık: Sabah namazının kılındığı vakittir. Bu vakitte Zodyak ışığından farklı olarak âyetteki tanıma uyumlu bir toplanma gözükür. Gündüz (Nehar): Güneşin doğması ve batması arasındaki zamandır. Ancak, sözlüklerde ve tefsirlerde "nehar (gündüz)" kelimesinin başlangıcı fecrin (şafağın) doğuşuna doğru genişletmiştir. Râgıb el-İsfahânî'ye göre; "Nehar/gündüz, ışığın yayıldığı zamanı temsil eder.  Dinî kullanımda , sabahın şafağının (fecr) yükselmesinden (doğuşundan) güneşin batışına kadar olan zamanı ifade eder. Asıl anlamı, güneşin doğması ve

Eyyamen Madudat ne demek? Oruç 3 ila 10 gün mü?

ORUÇ SAYILI GÜNLERDEDİR NE DEMEK ? ORUÇ 3 İLA 10 GÜN MÜ TUTULACAK ? İddia: Bakara suresi 184. Ayette geçen "eyyamen madudat" ifadesi sayılı günler demektir, Arapçada bu ifade 3 ila 10 gün arasındaki bir zamanı ifade etmektedir. Bundan dolayı oruç 30 gün ya da 29 gün değil, insanların belirleyeceği 3 ila 10 gün arasında tutacağı bir ibadettir. Cevap: Kur'an'da "Eyyamen madudat" ifadesini Bakara suresinin 80.ayetinde de görmekteyiz "Sayılı günler (eyyamen madudat) dışında ateş bize değmeyecek," dediler. De ki: "Allah'tan böyle bir söz mü aldınız -ki Allah verdiği sözden dönmez- yoksa Allah adına bilmediğiniz bir şeyi mi söylüyorsunuz?" Burada geçen eyyamen madudat, 3 ila 10 gün arasında gibi bir anlam ifade etmemektedir. Kur'an, Talmud'da geçen bir ifadeyi eleştirmektedir. Talmud'a göre iman edip suçlu olanlar cehennemde yalnızca 12 ay yargılanır: "İsyan eden Yahudiler, bedenleriyle günah işlemiş olanlar ve düny

Secde nedir? Yere Kapanmak Mı, İtaat Etmek Mi?

Secde Nedir? Secde kelimesi, Sami dillerde bulunan ortak bir kelimedir. Secde Arapçada, bir insanın yüzünü yere koyması anlamına gelir. (el-Muhkem, Lisânü’l-ʿArab) Sagad (סגד) Aramicede; eğilmek, yere kapanmak anlamlarına gelmektedir. Kral Nebukadnessar Daniel'in önünde yüzüstü yere kapandı (sagad/סְגִד‏)(נְפַל עַל־אַנְפּוֹהִי וּלְדָנִיֵּאל סְגִד‏)(Daniel 2:46) Sagad (ܣܓܕ) Süryanicede; eğilmek, yere kapanmak anlamlarına gelmektedir. Bir havra yöneticisi gelip O'nun önünde yere kapanarak(sagad/ܣܓ݂ܶܕ݂), “Kızım az önce öldü. Ama sen gelip elini onun üzerine koyarsan, dirilecek” dedi.(ܟ݁ܰܕ݂ ܕ݁ܶܝܢ ܗܳܠܶܝܢ ܡܡܰܠܶܠ ܗ݈ܘܳܐ ܥܰܡܗܽܘܢ ܐܶܬ݂ܳܐ ܐܰܪܟ݂ܽܘܢܳܐ ܚܰܕ݂ ܩܪܶܒ݂ ܣܓ݂ܶܕ݂ ܠܶܗ ܘܶܐܡܰܪ ܒ݁ܪ݈ܰܬ݂ܝ ܗܳܫܳܐ ܡܺܝܬ݂ܰܬ݂ ܐܶܠܳܐ ܬ݁ܳܐ ܣܺܝܡ ܐܺܝܕ݂ܳܟ݂ ܥܠܶܝܗ ܘܬ݂ܺܚܶܐ)(Matta 9:18) Shachah (שָׁחָה) İbranicede; eğilmek, yere kapanmak anlamlarına gelmektedir. Kendisi hepsinin önüne geçti. Ağabeyine yaklaşırken yedi kez yere kapandı(shachah/וַיִּשְׁתַּ֤חוּ).(וְה֖וּא עָבַ֣ר לִפְנֵיהֶ֑ם וַיִּשְׁתַּ֤חוּ אַ֙רְצָה֙